Svensk Orientering logotyp
28.05.2016

SVENSKT SILVER I RAFFLANDE STAFETT

Orientering
Det blev en extremt rafflande slutsträcka i damernas EM-stafett. Tove Alexandersson läste till fel kontroll tidigt på sträckan, men kom tillbaka och slogs om segern ända in på upploppet. - Det är blandade känslor, säger Tove Alexandersson efter silvret bakom Finland

EM i Tjeckien är över. Sverige hade som målsättning att ta sex medaljer varav två guld. Och det blev precis vad de blågula landade på. Men det fanns definitivt bud på mer.

I damernas stafett hade Lina Strand och Emma Johansson gjort två riktigt bra sträckor och skickade ut den dubbla Europamästarinnan Tove Alexandersson minuten bakom ledande ryskan Svetlana Mironova.

Tove inledde mycket starkt och var nästan uppe i ledning när hon läste kartan till den sjunde kontrollen när hon var på väg till den sjätte.

- Det var två sträckor som gick parallellt. Jag stämplade vid den sjunde och det var först när jag kom till den sjätte som jag insåg mitt misstag. Men det var bara att ladda om och jag förstod att jag fortfarande hade chansen, säger Alexandersson.

Trots misstaget var hon tillbaka i ledning bara några kontroller senare. Vid varvningen med fyra kontroller stod det klart att det skulle bli en fajt mellan Sverige och Finland. Alexandersson hade initiativet, men med 300 meter kvar satte finskan Merja Rantanen in en långspurt som skulle bli avgörande.

- Jag vet att Rantanen är en stark spurtare, jag försökte verkligen och jag gav allt vad jag hade men det fanns inte så mycket kraft i mina ben i dag tyvärr. Det är klart att det är det är blandade känslor. Det hade varit så kul att vinna ett stafettguld, säger Alexandersson som gjort ett fantastiskt mästerskap med två guld och ett silver på sina tre starter.

Det svenska andralaget med Lilian Forsgren, Anna Bachman och Alva Olsson slutade sjua.

 

Så säger de båda andra silvermedaljöserna

Lina Strand: ”Det var häftigt att få chansen att springa förstasträckan. Jag hade en bra plan och strategi som jag följde hela vägen. Ledordet för dagen var tålamod och det har jag verkligen haft i dag. Det svarade bättre och bättre i benen. Det var otroligt omtumlande att följa slutsträckan från sidan. Jag är glad över att vi fick ett silver”.

Emma Johansson: ”Jag fick ett bra utgångsläge av Lina. Jag har bara fokuserat på mitt lopp och tagit mina kontroller på ett bra sätt. På väg mot den näst sista kontrollen kände jag hur det drog till i vaden. Det är en bristning så jag fick följa slutsträckan från vårt tält med benet högt. Jag hörde att det var väldigt rafflande. Jag är nöjd att ha med mig ett silver härifrån”.

 

Damer: 1) Finland (Sari Anttonen, Marika Teini, Merja Rantanen), 102.57, 2) Sverige (Lina Strand, Emma Johansson, Tove Alexandersson), +0.04, 3) Ryssland (Anastasiia Rudnaia, Natalia Vinogradova, Svetlana Mironova), +0.15, 7) Sverige 2 (Lilian Forsgren, Anna Bachman, Alva Olsson), +4.17.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter