Svensk Orientering logotyp
13.02.2015

Sveriges medaljjakt fortsätter: "Många sugna på mer"

Skidorientering
På lördag fortsätter skidorienterings-VM med medeldistans. Sverige har tagit fem medaljer hittills, men hungern efter fler är stor. "Många är sugna på mer och vi kan definitivt ha mer flyt än hittills", säger förbundskapten Claes Turesson.

Fredagen är enda vilodagen under VM i Hamar. För åkarnas del har det i mångt och mycket handlat om att samla nya krafter och energi efter den tuffa långdistansen. Några har varit ute och rört på sig lite lätt, andra har varit inne och kikat på stan.

Nu återstår två masstartstävlingar – lördagens medeldistans och söndagens stafetter – och i svensklägret tror man på fortsatta framgångar.

- Jag är övertygad om att vi fortsätter på samma sätt. Alla åkarna visar helt rätt inställning, alla krigar på. Tove (Alexandersson) är jättesugen på revansch efter diskningen, Jossan (Engström) håller en hög nivå hela tiden och på herrsidan är det bara att hoppas att vi får de där marginalerna med oss istället för tvärtom, säger förbundskapten Claes Turesson, som menar att medaljskörden hittills hade kunnat vara ännu större med lite mer "stolpe-in".

- På lången vann Jossan ett härligt guld, men vi hade samtidigt ett kanonlopp som blev till en diskning och två herrar som var tolv sekunder från pallen. Jag vet inte hur man ska uttrycka det, men jag tycker att vi borde ha lite kvar på turkontot.Inte minst gäller detta på herrsidan, tycker Turesson, som innerligt hoppas på en fullträff på lördagen.

- Flera har potential att gå hela vägen och både Andreas (Holmberg) och Peter (Arnesson) visade verkligen framfötterna på lången. Hade de gjort det sista vägvalet rätt hade de varit på pallen. Medeln kommer att passa Andreas perfekt. Han är så placeringssäker och snabbstartad och är i jättefin form. Men jag tror även mycket på Peter (Arnesson). Han ser mycket rappare ut nu än på EM i Schweiz.

Samma åkare som körde torsdagens långdistans ställer sig på startlinjen även på lördagen. Alla är friska och krya och vallateamet har ordnat finfina skidor hela veckan.

Medeldistansen är ett masstartslopp. Damerna, som ska avverka minst 8,1 kilometer och plocka 31 kontroller, startar 11.20. Det är två kartbyten och en beräknad segrartid på 40 minuter.

Herrarna startar 12.10, har samma beräknade segrartid, men ska åka minst 10,7 kilometer, hitta 34 kontroller och byta karta tre gånger. 

Via den här länken hittar du webb-tv-sändningen

Via den här länken hittar du liveresultat och gps-tracking  

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter