Svensk Orientering logotyp
29.05.2015

Tre stjärnor slutar – men kan vara tillbaka redan i vinter

Skidorientering
Tre skidorienteringsess har valt att tacka nej till en plats i skidorienteringslandslaget kommande vinter. Här berättar de varför.

Peter Arnesson, Josefine Engström och Andreas Holmberg. Det är en minst sagt tung trio som lämnar skidorienteringslandslaget. I Kazakstan 2013 tog Arnesson fyra VM-guld och ett silver, och den senaste vintern var både Josefine Engström och Andreas Holmberg i ett fantastiskt slag. Av 16 medaljer på EM och VM var nyss nämnda trio med och bärgade 10 stycken.

Peter Arnesson, 34, har de senaste säsongerna känt att försäsongsträningen känts allt tyngre och har övervägt att lägga ned sin internationella satsning. Nu säger VM-kungen från Kazakstan tack och hej till landslaget – men kanske återvänder han till blågult med siktet inställt mot VM-säsongen 2016/2017.

- Just nu har jag inte motivationen som krävs för att vara med i en landslagstrupp, men dörren får gärna stå lite på glänt. Jag kommer att fortsätta hålla igång och om den rätta motivationen återvänder kan jag starta en satsning i vinter, med målet att komma tillbaka med full kraft på VM 2017.

- Det är ingen idé att jag tar upp en landslagsplats nu. Ska jag vara med ska det vara hundra procent, i så fall ska jag vara med och slåss om guldmedaljerna.

Även när det gäller Andreas Holmberg och Josefine Engström kan vi hoppas på comebacker - förr eller senare.

Andreas Holmberg tänker i vinter satsa på längdskidåkning, men tror själv att han är tillbaka till 2016/2017:

- Jag har bestämt mig för att göra något nytt och satsar på längd och i första hand på långlopp. Jag kommer fortfarande att tävla en del i skidorienteringen, men jag vill inte känna en press att åka med på alla landslagsläger och tävlingar.

- 2015/2016 blir som ett mellanår för mig. Det är ju ingen VM-säsong, men VM 2017 är fortfarande ett mål och jag hoppas i vinter bygga upp min fysiska kapacitet ytterligare ett snäpp.

För Josefine Engströms del är framtiden mer oviss vad gäller skidorienteringen. De senaste åren har hon känt att dubbelsatsning på både orienteringslöpning och skidorientering sliter för mycket, inte minst mentalt.

- Det har blivit lite för mycket och känts ganska tufft att direkt ladda om till en ny säsong. Nu under våren fick jag vila jättemycket när jag egentligen borde ha gjort grundträningen för orienteringen.

- Jag känner mig osäker på hur framtiden inom skidorienteringen ser ut. Jag kommer inte att lägga av helt. Det blir mer att jag kör mitt eget upplägg så får vi se vad det räcker till och hur sugen jag är i november. Det är i vilket fall bättre att någon yngre åkare får min plats i truppen.

Engström, som helt nyligen hade stora framgångar i Swedish League, springer nästa vecka världscupen i Norge och Sverige. Målet är att ta sig till VM i Skottland.

- Det är jättekul att det gått så bra, och kanske kan mitt beslut gällande skidorienteringen innebära att jag skapar tid att göra vissa bitar som tar mig ytterligare ett steg i orienteringen.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter