Svensk Orientering logotyp
05.06.2018

Triss i SM-distanser i helgen

Mountainbikeorientering
Helgen 8-10 juni avgörs tre individuella SM-distanser i mountainbikeorientering i Falun: "Lugnet och Falu Gruva är områden som passar väldigt bra för utslagsgivande mountainbikeorientering", säger tävlingsledaren Anki Svärdby-Bergman.

Sprint vid Falu Gruva på fredag kväll, och sedan långdistans på lördagen och medeldistans vid Lugnet på söndagen är det program som väntar Sveriges bästa mountainbikeorienterare kommande veckoslut. Tävlingarna kommer att kora årets svenska mästare för såväl ungdomar, juniorer, seniorer samt veteraner på samtliga tre individuella distanser.

- Beslut om tävlingsområden fattades för över ett år sedan. Världsarvet Falu Gruva är en häftig plats att vara på. Det kommer att bli utslagsgivande orientering. Och det gäller givetvis även Lugnet där de många stigarna och vägarna i området innebär att det kommer att finnas många olika vägvalsalternativ på sträckorna vilket kommer att bli väldigt avgörande, säger tävlingsledaren Anki Svärdby-Bergman, från arrangörsföreningen OK Kåre.

Hela den svenska mountainbikeeliten kommer att vara på plats i Falun under mästerskapsdagarna, och i potten finns utöver SM-medaljerna även biljetter till årets internationella mästerskap (EM i Ungern i slutet av juni och VM i Österrike i början av augusti):

- Till EM är truppen i det närmaste klar, men visst finns det några vakanta platser att göra upp om. Det jag skulle vilja se är att någon eller några uppstickare kommer att hålla en hög och jämn nivå genom hela SM-helgen, säger förbundskapten Peter Olsson.

 

Vad är det som krävs för att svensk mountainbikeorientering ska ta ett kliv upp till den högsta internationella nivån?

- Jag skulle säga att vi skulle behöva bli lite starkare i cyklingen. Orienteringsmomentet är vi traditionellt bra på. Om vi ser fram mot VM i Österrike så kommer det av allt att döma bli fysiskt väldigt utmanande i den tuffa kupering som är där. Till SM i Falun har arrangörerna hört sig för om det är något som jag som förbundskapten önskar att få in i banläggningen. Jag är glad att ha fått frågan, har bett om att få in mycket kupering i banläggningen, säger Olsson.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter