Svensk Orientering logotyp
06.07.2017

TV+TEXT: ALEXANDERSSONS ANDRA RAKA GULD: "Underbar känsla!"

Orientering
Tove Alexandersson tog sitt andra raka VM-guld. I torsdagens medeldistans var hon helt överlägsen. Segermarginalen till tvåan Marianne Andersen, Norge, var över två minuter: "Ett fantastiskt bra lopp", säger Alexandersson.

För andra året i rad lyckades Tove Alexandersson med bedriften att vinna båda de individuella skogsdistanserna i VM.

Och i dagens medeldistans var det egentligen aldrig något snack. Redan vid den första tidspasseringen var ledningen närmare en minut, och i mål var hon 2.10 före norskan Marianne Andersen:

- Det är svårt att springa helt perfekt i den här terrängen. Jag har inte gjort några misstag, på något ställe har jag hamnat lite snett och inte hittat exakt det stråk som jag ville. Men jag har hela tiden haft koll på var jag varit, säger Alexandersson.

Är du förvånad över att segermarginalen blev så stor?

- Flera andra verkar haft problem med orienteringen, och jag har verkligen hållit ihop loppet hela vägen. Dessutom har benen känts hur pigga som helst. Jag är otroligt nöjd. Det känns fantastiskt, säger Alexandersson som redan vid den sista kontrollen fick reda på att guldet var klart.

- Jag startade ganska tidigt i den seedade gruppen, så jag blev överraskad att jag fick beskedet att guldet var klart redan där. Det var en underbar känsla att springa på upploppet och verkligen kunna njuta av att guldet var klart, säger Alexandersson.

För övriga svenskor blev det inte den dag som de önskat. Helena Jansson fick en tung inledning, men klättrade genom fältet och slutade sexa.

Lina Strand blev 13:e och Emma Johansson 19:e.

I morgon avslutas VM i Estland med stafetter.

Medeldistans, VM, damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 32.34, 2) Marianne Andersen, Norge, +2.10, 3) Venla Harju, Finland, +2.10.

Övriga svenska placeringar: 6) Helena Jansson, +5.00, 13) Lina Strand, +6.15, 19) Emma Johansson, +8.27.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter