Två svenska stafettlag på pallen
11.10.2015

Två svenska stafettlag på pallen

Orientering
På JEC:s avslutande stafetter fick två blågula lag kliva upp på pallen. Sveriges andralag på damsidan slutade tvåa, 16 sekunder efter segrande Norge, och förstalaget på killsidan slutade trea. "Det är verkligen tuff konkurrens här, så det är jättekul", säger avslutaren Linnéa Golsäter.

Junior European Cup i tyska Bad Harzburg avslutades som seden bjuder med stafetter och många blågula löpare stod för fina prestationer.

- Det var otroligt täta stafetter. Förstasträckan var lite kortare än övriga sträckor vilket gjorde det ännu tightare. Det var ganska mycket löpning och fysiskt tufft, säger juniorernas förbundskapten Susanne Wiklund Björk, som var nöjd med de svenska prestationerna:

- Tjejernas andralag gör det jättebra och håller ihop orienteringen bra hela vägen. Det var annars en hel del bommar på sistasträckan. Sedan måste jag framhålla killarnas förstalag. Extra häftigt att ett lag bestående av enbart 17-åringar kan kliva upp på pallen. Sedan står ju Oskar Leinonen i Sverige 2 för en mycket imponerande avslutning. Oskar var snabbast av alla på sistasträckan, gick ut som tolva och i mål som femma.

Med tanke på åldersskillnaderna kände Sverige 1 att det var "allt att vinna, inget att förlora".

- Det är riktigt kul att få springa ihop med Jesper (Svensk) och Simon (Imark), säger avslutaren i "Lag 17", Isac von Krusenstierna.

- Vi går ju alla tre i samma klass i Sandviken, men har aldrig tidigare sprungit stafett ihop. Hoppas verkligen att det blir fler chanser framöver!

Vassaste svensklaget för dagen var dock damernas andralag bestående av Tilda Johansson, Emma Bjessmo och Linnéa Golsäter. Vid varvningen var Golsäter i ledningen, ett par sekunder före Norge 3. I mål var norskan ikapp och förbi.

- Från början var det två norskor och jag, men en gick bort sig på en kontroll. Sedan, på andra varvet, gick den andra norskan på min rygg och precis mot slutet var hon starkare. Jag hade inget att svara med, men jag är nöjd med prestationen. Nu vet vi vad vi ska hem och träna på, säger Linnéa Golsäter.

När Susanne Wiklund Björk summerar den gångna helgen konstaterar hon att löparna har gjort ungefär det man kunde förvänta sig.

- De har fått ut det de har i sig och levererat på en hög, fin nivå. Men vi ser samtidigt att vi har en del att jobba på. När det gäller sprint måste vi öva på tekniskt svåra banor. Generellt ska vi satsa på hastighet, fysiskt. Det gäller både när det är platt och uppför. Vi ser att schweizarna är mycket snabbare, framför allt uppför, så det blir mycket fokus på backträning i vinter, säger Wiklund Björk.

Resultat, stafett
Damer
1) Norge 3, 81.48, 2) Sverige 2, (Tilda Johansson, Emma Bjessmo, Linnéa Golsäter) +0.16, 3) Schweiz 1, +0.59. Övr sv plac: 4) Sverige 1 (Andrea Svensson, Elin Carlsson, Sara Hagström) +1.10, 13) Sverige 3 (Hanna Hugosson, Tove Rönnbäck, Amanda Berggren) +6.12, 14) Sverige 4 (Elvira Björklund, Pim Hedberg, Hanna Hänström) +6.38.
Herrar
1) Schweiz 1, 95.11, 2) Schweiz 2, +02.11, 3) Sverige 1 (Jesper Svensk, Simon Imark, Isac von Krusenstierna) +2.15. Övr sv plac: 5) Sverige 2 (Erik Andersson, Emil Granqvist, Oskar Leinonen) +2.20, 10) Sverige 3 (Jonas Gustafsson, Ville Johansson, Anton Forsberg) +4.16, 14) Sverige 4 (Filip Wadsten, Filip Grahn, Jens Rönnols) +4.55.

Stafettreor.
Jesper Svensk, Simon Imark och Isac von Krusenstierna.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter