Svensk Orientering logotyp
12.02.2015

VM-guld till "omtumlad" Josefine Engström – Alexandersson diskad

Skidorientering
Tove Alexandersson såg länge ut att vinna ännu ett guld, men efter ett besök på förbjudet område diskades världsettan. Då klev Josefine Engström fram och ordnade karriärens första individuella VM-guld i skidorientering: ”Jättekul och omtumlande!"

När Tove Alexandersson gick i mål förkunnade speakern på Budor Ski Arena att svenskan hade vunnit ytterligare ett VM-guld. Men Alexandersson såg inte glad ut; hon visste att hon hade gjort en lov in på ett område där hon inte fick vara.

Tove diskad - och Josefine Engström en vinnare.

- Det tog ett tag innan det kom fram att Tove hade diskats, så jag förstod inte direkt att jag hade vunnit. Jag vet inte om jag har förstått det än, att jag faktiskt vann i dag. Men jag var ju inte jättelångt efter henne och kände att jag hade gjort ett bra lopp. Men jag visste ju inte att det skulle räcka hela vägen, säger Engström.

Och hur gick känslorna när du fick veta?

- Jag blev väldigt förvirrad och omtumlad. Det är en annorlunda situation. Det är en sak om man vinner för att man är absolut snabbast, och nu tyckte jag ju samtidigt otroligt synd om Tove, så det blev liksom lite dubbla känslor. Men jag är väldigt glad för min medalj!

För Tove Alexandersson gäller det nu att ladda om till lördagens medeldistans:

- Jag får ta med mig att jag hade bra fokus hela vägen och gjorde ett väldigt bra lopp, förutom ett misstag som blev väldigt, väldigt kostsamt, säger Alexandersson.

Även de svenska herrarna kan blicka framåt och hoppas på mer. Peter Arnesson blev fyra, blott åtta sekunder från pallen, och Andreas Holmberg femma, tolv sekunder från tredjeplatsen. Vann på herrsidan gjorde hemmaåkaren Lars Moholdt.

- Jag gjorde ett dålig vägval före varvningen, men det är svårt att veta hur mycket tid som gick åt, kanske 20 sekunder. Annars tycker jag att jag har åkt bra hela vägen, så jag är ganska nöjd faktiskt, säger Arnesson.

- Lite snöpligt att vi är två svenskar som är så nära pallen, men det är tight. Nu hoppas jag på medeln, det är nog min bästa chans, säger Holmberg.

 

Resultat, VM, långdistans

Damer

1) Josefine Engström 1:12:00; 2) Mira Kaskinen, Finland +00:36; 3) Kseniya Tretjakova, Ryssland +02:04. Övriga sv plac: 6) Frida Sandberg +02:40; 13) Magdalena Olsson +05:46; Tove Alexandersson diskad.

Herrar

1) Lars Moholdt, Norge 1:31:20; 2) Andrej Lamov, Ryssland +00:52; 3) Staffan Tunis, Finland +01:52; 4) Peter Arnesson, Sverige +02:00; 5) Andreas Holmberg, Sverige +02:04. Övriga sv plac: 9) Erik Rost +03:43; 14) Martin Hammarberg +06:15; 18) Ulrik Nordberg + 10:38

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter