Tävling

Orientering är en idrott där alla kan vara med oavsett ålder, bakgrund eller fysisk förmåga, det finns klasser som passar alla. Det enda kravet om man tävlar i tävlingsklass är medlemskap i en förening.

Orientering innebär vid arrangemang att utövaren navigerar från start till mål med hjälp av en karta och eventuellt kompass. Däremellan ska ett visst antal kontroller stämplas i rätt följd (nummerordning på kartan).

I tävlingskalendern; Eventor, hittar du alla tävlingar i Sverige. För tävlingsklass måste du anmäla dig i förväg till den klass som passar åldersmässigt. Du kan även anmäla dig till en bana i öppen motionsklass. Detta kan göras på plats, så kallad direktanmälan, eller i förväg via Eventor. I öppen motion behövs inget medlemskap i en förening.

Damer tävlar mot varandra och herrar mot varandra. De öppna motionsklasserna är mixade både vad gäller kön och ålder.

Nedan återfinns tre länkar. De två första länkar till tävlingsutbudet för Västergötland i tävlingskalendern, och anmälningssystemet, Eventor, medan den tredje länkar till en översikt för tävlingar i Västergötland.

- Närtävling, är mindre arrangemang där klassindelning och banalternativ kan skilja sig åt från gång till gång men där det i princip alltid erbjuds möjligheter från nybörjare till etablerad.

- Nationell- och distriktstävling, är medelstora arrangemang där det oftast erbjuds fullödigt klassystem. De här arrangemangen hålls vanligtvis på helgdagar, lördag, söndag och röd dag, ibland även fredagar då det främst handlar om nattorientering.

- Tävlingsöversikt Västergötland, här återfinns en översikt av tävlingarna i Västergötland i ett utskrivningsbart format. Dokumentet ges ut två gånger per år, en gång för vårsäsongen och en gång för höstsäsongen. Perfekt att sätta upp i klubbstugan eller hemma på kylskåpsdörren!